"Folksvagenu" odobreno preuzimanje MAN-a

Bez autora
Sep 28 2011

Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije, konačno je odobrila "Folksvagenovo" (VW) preuzimanje nemačkog MAN-a, koga najveći evropski proizvođač automobila planira za eventualno udruživanje sa švedskom "Skanijom". Komisija je zaključila da predložena transakcija neće značajnije ugroziti efekte konkurencije zbog toga što će spojene firme stalno biti suočene sa oštrom konkurencijom drugih dobro pozicioniranih proizvođača kamiona."Folksvagen" je u maju objavio plan udruživanja MAN-a i "Skanije", u kojoj već poseduje značajane akcije, čime bi se formirala najveća evropska grupa za izradu kamiona i drugi proizvođač autobusa u regionu.

"Folksvagenu" odobreno preuzimanje MAN-aEvropska komisija, izvršno telo Evropske unije, konačno je odobrila "Folksvagenovo" (VW) preuzimanje nemačkog MAN-a, koga najveći evropski proizvođač automobila planira za eventualno udruživanje sa švedskom "Skanijom".

Komisija je zaključila da predložena transakcija neće značajnije ugroziti efekte konkurencije zbog toga što će spojene firme stalno biti suočene sa oštrom konkurencijom drugih dobro pozicioniranih proizvođača kamiona, navedeno je u saopštenju objavljenom u Briselu.

"Folksvagen" je u maju objavio plan udruživanja MAN-a i "Skanije", u kojoj već poseduje značajane akcije, čime bi se formirala najveća evropska grupa za izradu kamiona i drugi proizvođač autobusa u regionu.

Da bi se omogućila dublja saradnja između tri proizvođača, bilo je neophodno odborenje nadležnih organa i dalje povećanje udela "Folksvagena" u MAN-u, saopštio je "Folksvagen."

Najveći evropski proizvođač automobila je podigao udeo u MAN-u na iznad 30 procenata, u nameri da izađe sa obavezujućom ponudom za preuzimanje preostalih akcija i da zatraži odobrenje nadležnih organa EU za borbu protiv monopola.

VW poseduje 45,66 odsto akcija u "Skaniji", čime je obezbeđeno 70,94 procenata glasačkih prava. MAN poseduje 13,35 odsto udela u "Skaniji."

Početkom jula Evropska komisija je izvršila pritisak na VW da odustane od plana preuzimanja kontrole u nadzornom odboru MAN-a, što je bila glavna prepreka na putu VW da formira najveću kompaniju za izradu teških kamiona u Evropi.

Upravi VW je iz Brisela stavljeno do znanja da mora da čeka odobrenje nadležnih regulatornih organa Evropske unije za povezivanje "Folksvagena", MAN-a i "Scanie".

Udružene kompanije će se na tržistu nadmetati sa glavnim "igračima" u tom sektoru kao što su "Daimler" i "Volvo", najveći rivali MAN-a i "Scanie."

"Folksvagen" je krajem maja dao "obavezujuću javnu ponudu" svim akcionarima MAN-a za njegove deonice po ceni od 95,99 evra za obične akcije i 59,90 za deonice s pravom prvenstva.

Početkom maja, "Folksvagen" je saopštio da drži više od 30 odsto MAN-a, što znači da je po nemačkom zakonu obavezan da izađe s ponudom za sve preostale akcije u grupaciji koja, pored kamiona, takođe izrađuje dizel motore i turbine.

Sredinom avgusta, "Folksvagen" je Evropskoj komisiji dostavio formalni zahtev za udruživanje sa proizvođačem teških kamiona MAN.

Spajanje dva proizvođača već su odobrili nadležni organi u Nemačkoj, Japanu, SAD i sedam drugih zemalja, navodi se u saopštenju "Folksvagena", koji želi da postane najveći proizvođač automobila na svetu do 2018. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik